Marginalije

Marginalije su vaš izvor kratkih i jasnih članaka, uređenih reportaža, pažljivo koncipiranih intervjua, odabranih recenzija i istraživačkih priča na kojima se dugo i posvećeno radilo. Ili ćemo se barem truditi da tome težimo. Pred vama je mlada i odabrana redakcija koja će svakim danom da raste i da se razvija. Poštovaćemo najviše standarde profesije i nećemo pribegavati senzacionalizmu. Nećemo se utrkivati da prvi nešto objavimo —nerealno je da se merimo sa većim redakcijama i sa kolegama i koleginicama sa punim radnim vremenom. Ali možemo da se potrudimo da ono što se desilo stavimo u kontekst i da objasnimo jednostavnim i jasnim jezikom šta to znači za svakog od vas, ali i za vašeg komšiju.

Redakciju Marginalija uglavnom sačinjavaju studenti završnih godina novinarstva i diplomirani novinari, uz značajan dodatak jezika i književnosti, a uskoro i politikologa i sociologa. Takođe, periodično ćemo sarađivati i sa istaknutim „prirodnjacima” i redovno možete očekivati i tekstove o nauci, njenom napretku i uticaju na naše živote, ali i škakljive i goruće teme. Pažljivo uređivanje našeg uređivačkog kolegijuma, u slučaju takvih tema koje su uglavnom uskostručne, biće upotpunjeno tematskim urednicima-saradnicima i ‘proofreaderima’ koji će dati mišljenje i predložiti eventualne korekcije.

Teme koje su od javnog interesa biće lišene svake površnosti i pristupaćemo im sa dužnom novinarskom pažnjom. Umesto cenzure i autocenzure, negovaćemo kulturu dijaloga i jedina ograničenja biće tamo gde ih postavljaju standardi novinarske profesije. Razume se, neke stvari imaju više od „dve strane i treće neutralne”, naime imaju tačno onoliko strana koliko ima uključenih, oštećenih, ili odgovornih, a neke nemaju ni „drugu”. Oko postignutog nivoa ljudskih i manjinskih prava civilizacijski, društveno i ustavom već smo se dogovorili i utvrdili ih. Balansiranja fašistima i ultradesničarima neće biti. Ipak, ne sumnjajte da i mi volimo ovu zemlju i da ćemo pokušati da je učinimo boljom, za sve koji u njoj žive. Fašisti ne smeju imati monopol na odbranu državnih interesa.

Marginalije logo veći

U neku ruku, dobro novinarstvo već je aktivizam i neki članovi naše redakcije aktivisti su i na drugim poljima. U faktografskim žanrovima jednostran ideološki pristup sa predubeđenjem neće biti praktikovan. U kolumnama, u intervjuima, u tekstovima koje potpisuju stručni saradnici ili ljudi izvan redakcije, izvesni veći stepen slobode je dozvoljen. Svako od nas prvo je bio čovek i građanin sa svim svojim političkim pravima, pa tek onda postao novinar. Ipak, kako postoje teme i načini da se stav pokaže, tako postoje i one u kojima tome nema mesta.

Težićemo tome da teme koje mi smatramo bitnim dovedemo sa margina u žižu interesovanja, barem nas. Stvaramo onakav medij kakav bismo i sami voleli da pratimo. Grupama naših sugrađana koje žive na bilo kakvim marginama društva biće posvećena nesrazmerno velika pažnja.

U trenutku pisanja ovog manifesta postoji tačno 0 (nula) dinara na računu Marginalija, sajt smo sami napravili, hostinge i domene sami smo platili, trenutno koristimo besplatne demo verzije nekih softvera koje ćemo čim pre početi da plaćamo, a najveći deo dizajna (logo, logo sa tipografijom i sl) dobili smo od sjajnog 4b5 Design studija ne plativši. Ako vam je potreban logo ili dizajn i platite njima, pomogli ste im da mogu da podrže i druge neprofitne projekte u budućnosti. Pogledajte i ostale koje smatramo saveznicima.

Ići ćemo u korak sa tehnikom, tehnologijom i novim medijskim formama na novim društvenim mrežama onoliko koliko nam rastuća znanja, veštine i pristup opremi budu dozvolili.

Dakle, mi trenutno nismo ničiji plaćenici, ali možemo da postanemo vaši. Uskoro ćete saznati kako možete i novčano da nas podržite tako da budemo nezavisni od političkih i finansijskih akumulacija moći i nastavimo da svoje račune polažemo isključivo vama. Do tada, šerujte nas, lajkujte nas i pričajte o Marginalijama.

Lazar Čovs, glavni i odgovorni urednik