Društvo Istaknuto Istraživanja

Lični podaci više od 2.300 građana bili javno dostupni

Zlatni Krug logo
Foto: B92.net

Lični podaci najmanje 2.300 ljudi koji su se prijavili za TV kviz Zlatni krug bili su protivno zakonu, bez pravnog osnova i bez njihove saglasnosti prikupljeni, obrađivani, i javno dostupni na internet stranici realizatora kviza, utvrdila je kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Podaci koji su bili javno dostupni uključivali su ime i prezime, JMBG, kućnu adresu, broj mobilnog telefona, adresu elektronske pošte, zanimanje, vrstu i nivo obrazovanja i druge podatke uglavnom punoletnih građana, i to više od 2.300 njih. Za još nekoliko hiljada bili su dostupni barem ime i prezime.

Zlatni krug podaci

Ovim povodom, Poverenik je podneo zahtev za pokretanje postupka Prekršajnom sudu u Beogradu protiv realizatora kviza Met Ro Productions d.o.o. i protiv odgovornog lica Dejana Karaklajića.

Za vas piše

Lazar Čovs

Urednik, novinar, aktivista; elektrotehničar, omladinski radnik, entuzijasta za ljudska prava, zaštitu životne sredine i informacije od javnog značaja. Veruje da su činjenice, integritet i dostojanstvo bez kompromisa i da novinarstvo počinje i prestaje tamo gde počinje i prestaje javni interes.

komentara

Klikni baš ovde da ostaviš komentar

 • Kod nas se dešavaju interesantne stvari i ovaj tekst bi trebalo da pročita što veći broj ljudi. Međutim, postoje sajtovi javnih institucija (opština, komunalnih preduzeća i sl) gde se stavljaju dokumenti sa spiskovima i raznim podacima lica koja su učestvovala na raznim konkursima, na izbornim listama i sl…

  • Poštovani Facebug,
   Neka lica (funkcioneri — nosioci javnih funkcija, izabrana i postavljena lica i drugi), imaju suženo pravo na privatnost. Isto važi i za rukovodeće položaje u javnoj upravi i u javnim preduzećima, onima koji upravljaju budžetskim novcem ili ga troše, a takođe i za ljude koji su svojim istupanjem u javnosti sami suzili svoje pravo na privatnost (estradne ličnosti, umetnici i sl). Nekada je teško povući liniju, ali uglavnom je to sasvim jasno ako se vodimo kodeksom i razumom. Izborne liste, na primer, moraju da budu javne. Kao i dokumentacija većine konkursa, tendera i slično. Neki od tih podataka moraju biti pretpostavljeno dostupni (npr, rezultati), a za druge je dovoljan filter to što je potrebno poslati Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja da bi se dobili; Napominjem, ovo važi kada je u pitanju raspolaganjem budžetskim novcem, nisu svi konkursi te vrste.

   Naravno, ako primetite još slučajeva poput ovog, kada verujete da su potpuno neosnovano i protivzakonito obrađeni i objavljeni nečiji podaci, slobodno nam se javite na [email protected], vrlo rado ćemo obraditi takvu važnu temu.

   Srdačan pozdrav,